FJ40 power steering issue

Joined
Jan 14, 2018
Messages
143
Location
Waco Tx.
'81 factory PS. I sent my steering box off to get new seals installed got it back put back on truck and hard to steer especially to the left. Worked fine when I sent it off just leaked bad. Any ideas? I cracked both lines to see if had air trapped but didn't change anything. Very frustrated.
 
Joined
Dec 2, 2002
Messages
16,641
Location
Helena MT
who did the work? did you try talking with them?
 
Joined
Jan 14, 2018
Messages
143
Location
Waco Tx.
who did the work? did you try talking with them?
West Texas. No I just got it back together last night. I'll call them tomorrow to see if they can help. Didn't know if there was something I needed to do besides fill it with fluid I didn't know about
 

65swb45

Elder Statesman
Supporting Vendor
Joined
Apr 14, 2004
Messages
33,076
Location
818-953-9230
Website
www.marksoffroad.net
During initial break in, I have always found it helpful to jack the front end off the ground while turning the steering from lock to lock, as I am busy focusing on trying to keep air out of the system.

If it sits overnight, you will have a fresh shot at this in the morning. Try it before you call them. :)
 
Joined
Jan 14, 2018
Messages
143
Location
Waco Tx.
During initial break in, I have always found it helpful to jack the front end off the ground while turning the steering from lock to lock, as I am busy focusing on trying to keep air out of the system.

If it sits overnight, you will have a fresh shot at this in the morning. Try it before you call them. :)
Ok thanks it has to be something simple it was working fine before
 
Joined
Jan 17, 2005
Messages
6,310
Location
Southern Colorado
During initial break in, I have always found it helpful to jack the front end off the ground while turning the steering from lock to lock, as I am busy focusing on trying to keep air out of the system.

Do this several times with the engine OFF, not running. Some systems will only bleed with the engine off. Turn the wheel slowly back and forth - don't be in a hurry.
 
Joined
Jan 14, 2018
Messages
143
Location
Waco Tx.
During initial break in, I have always found it helpful to jack the front end off the ground while turning the steering from lock to lock, as I am busy focusing on trying to keep air out of the system.

Do this several times with the engine OFF, not running. Some systems will only bleed with the engine off. Turn the wheel slowly back and forth - don't be in a hurry.
does it bleed out through the return line into the reservoir or do i need to crack the return line at the gear box?
 
Joined
Jan 17, 2005
Messages
6,310
Location
Southern Colorado
It self-bleeds into the reservoir through the return line. Beware some systems can puke through the fill cap when you do this, so put down some newspaper and be ready to catch a mess.
 
Joined
Jan 14, 2018
Messages
143
Location
Waco Tx.
It self-bleeds into the reservoir through the return line. Beware some systems can puke through the fill cap when you do this, so put down some newspaper and be ready to catch a mess.
Called west Texas and he said pretty much the same as you. I rocked the steering back and forth and pretty confident that I got all the air out. At least she doesn't puke when I go all the way left never did going right. Anyways still I can turn right pretty much with one hand have to use both and crank on it to go left. I'll have to send it back. But it turns left no prob on jacks so not sure if sending it back gonna do anything. Still frustrated.
 

greenbeast

GOLD Star
Joined
Sep 21, 2009
Messages
3,608
Location
Tulsa, Okla
I was just about to post if West Tx was still rebuilding steering boxes? Guess this answers my question to rebuild my 84 bj45 steering box during the engine swap.
Looking forward to hearing how this ends up.
 
Joined
Apr 20, 2006
Messages
115
Location
Four Corners Area - Farmington
This may sound dumb and I don't know the your system as mine is custom hyroboost, but I messed up once and reversed the hoses (don't ask) and it had exactly these symptoms when it was working just fine prior. just sayin.....
 
Joined
Jan 14, 2018
Messages
143
Location
Waco Tx.
This may sound dumb and I don't know the your system as mine is custom hyroboost, but I messed up once and reversed the hoses (don't ask) and it had exactly these symptoms when it was working just fine prior. just sayin.....
Ii thought about that I'll look into it today thanks.
 
Joined
Jan 14, 2018
Messages
143
Location
Waco Tx.
This may sound dumb and I don't know the your system as mine is custom hyroboost, but I messed up once and reversed the hoses (don't ask) and it had exactly these symptoms when it was working just fine prior. just sayin.....
Hoses are in the correct place. based on what your experience, I wonder if i switched them to wrong and see if that would correct it then I would at least know where the problem is and go from there?
 
Joined
Jan 14, 2018
Messages
143
Location
Waco Tx.
Pulled the box off and sending back to the shop. Hope they can figure out what's going on and get it back soon. Having withdrawals.
 

Users who are viewing this thread

Top Bottom