Engine noise

  • Thread starter Wayne
  • Start date
  • Watchers 0
Wayne

Wayne

Bought by His blood, kept by His power
Joined
Oct 12, 2003
Messages
993
Location
Middleburg, Florida
I've started hearing a faint rattling / clattering sound that is present at low rpm's during light acceleration :-\. This occurs just off idle and when accelerating at low rpm's after down shifting. It has that cheap gas, high timing clattering sound :p. I'm running 89 octane gas and the timing is set at 3 degrees BTDC ???.

Any ideas would be appreciated........ :D

Wayne S
 
landtoy80

landtoy80

Joined
Mar 13, 2003
Messages
5,787
Location
North Front Range, CO
Check the rock guard/heat shield in front of the cat. The clamps get old and the guard rattles a bit. I fixed one with a hose clamp and the other with a muffler clamp.
Check the cat too
 
A

anderaa13

Joined
Aug 22, 2003
Messages
254
Location
Fort Collins, CO
I have a similar noise on my truck that I've been looking for. I thought it was coming from the torque converter because that is where I could hear it the best, but now i'm not so sure. I took it to a toyota dealer to have them listen to it and they didn't really know for sure. Their best guess was that carbon deposits in the combustion chambers were causing the noise.
I can only hear mine under light acceleration. No noise at idle, but if I brake torque to 1100 or 1200 I can hear it pretty well. Does this sound like yours?
aaron
 
Wayne

Wayne

Bought by His blood, kept by His power
Joined
Oct 12, 2003
Messages
993
Location
Middleburg, Florida
The ratttling / clattering I hear sounds like it is coming from the engine or engine compartment area, and not from the tranny/torque converter area, nor the catalytic coverter area. It has a faint sound, similar to "valve clatter" or "gasoline ping". The first few times I heard it I thought is was bad gasoline, but I've pretty much ruled that out.

Any other thoughts on the subject would be appreciated.

Wayne S :D
 
GXO

GXO

GXOR
Moderator
SILVER Star
Joined
Feb 7, 2002
Messages
11,168
Location
Woodstock, GA
Website
gxor.org
Believe it or not...I have heard a noise like this from a loose battery tray. It would tap the body and radiator if the bolt had backed off at all.

Completely random...but easy to check.
 
P

Pitbull

Joined
Oct 31, 2003
Messages
681
Had the same thing happen to mine (95 FZJ80). This cured mine. Move up to 91 octane and see if it stops, it did on mine. Then start using a fuel system cleaner every oil and filter change. I now just burn 91 since the pinging will kill your piston and I don't want to deal with new pistons. Let us know if a couple of tanks of 91 gets rid of your problem.
 
alia176

alia176

SILVER Star
Joined
Aug 21, 2003
Messages
13,878
Location
Tijeras, NM
Wayne,

By any chance are you referring to a sort of engine "lugging" sound or vibration? Mine has this attritubte while accelerating and it's sort of sound you can duplicate in a manual trannied car by not downshifting appropriately. I thought someone had said that this vibration is normal for our engine. Anyone know what I'm referring to?
 
Wayne

Wayne

Bought by His blood, kept by His power
Joined
Oct 12, 2003
Messages
993
Location
Middleburg, Florida
alia176,

My rattling / clattering sound is more like low octane pinging or clatter and not drive train vibration or harmonics. Thanks for the idea thought....... :)

Wayne S
 
LifeOverland

LifeOverland

Joined
Feb 9, 2009
Messages
245
Location
Biloxi, MS
I know this is an old thread, but wondering if anyone else has solved this engine clatter? I have the same issue.
It happens more when the engine is warmed up, only happens under light acceleration. I'm using RotellaT conventional oil with Toyota filter. I've noticed when my oil level gets low it happens more frequently.
Just pulled my valve cover and the top end looks pretty sludgey. LX450 with 218k on it.
I've tried the higher octane gas, tried reducing timing, nothing has helped.

Suggestions?
 
94SRUNNER

94SRUNNER

GOLD Star
Joined
Oct 9, 2006
Messages
4,098
Location
Dayton, OH
I know this is an old thread, but wondering if anyone else has solved this engine clatter? I have the same issue. It happens more when the engine is warmed up, only happens under light acceleration. I'm using RotellaT conventional oil with Toyota filter. I've noticed when my oil level gets low it happens more frequently. Just pulled my valve cover and the top end looks pretty sludgey. LX450 with 218k on it. I've tried the higher octane gas, tried reducing timing, nothing has helped. Suggestions?

What did you set your timing to? Factory is 3*.
 

Similar threads

Y
Replies
1
Views
77
jfz80
mellowdave
Replies
11
Views
396
zapatius
zapatius
H
Replies
6
Views
211
Outsane
Outsane
cleophis1975
Replies
3
Views
283
cleophis1975
cleophis1975

Users who are viewing this thread

Top Bottom