rumbling sound while braking at low speeds

Discussion in '80-Series Tech' started by Nantucket_LC, Oct 27, 2005.

  1. Nantucket_LC

    Nantucket_LC

    Messages:
    57
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 11, 2005
    Im new to my 96, only driven it about 100 miles since giving it a new home. Brakes and braking systems have never been my forte.

    at low speeds, about 20 or so to complete stop, there is a rumbling sound coming from the front end while braking (not a vibration, just a sound) Either cannot be heard, or isn't happening at highway speeds.

    the action of the braking seems fine, and the pedal resistance feels right.

    My only guess is, maybe its the ABS actuator kicking in? is it normal? or does this description sound like a problem, or the beginings of a problem that I couldn't find in the archives. thanks in advance for all input.

    :beer:
     
  2. Nantucket_LC

    Nantucket_LC

    Messages:
    57
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 11, 2005
    ok. after lots of searching and research, im certain its the ABS kickin in at low speeds and stopping. So tomorrow I will clean the sensors as described in other threads.

    Anyone want to chime in with long term results after experiencing this, and cleaning their sensors? mine has 130k and the service records only show that one (rear left) sensor was ever replaced :eek:
     
  3. cartercd

    cartercd SILVER Star

    Messages:
    497
    Likes Received:
    127
    Joined:
    Aug 31, 2004
    Location:
    San Diego, CA
    I had a similar problem. In addition to the ABS actuation, my ABS warning light would come on, then clear when I turned the ignition off. I cleaned the sensors, but it did not solve the problem immeditely. Eventually, the problem went away and hasn't returned. Guess I got lucky.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.