Smokey Startup (1 Viewer)

Joined
Sep 15, 2006
Messages
83
I know there is many posts on this subject and I have searched them but still cant seem to find an answer. Here is the problem; my 85 BJ 60 (3B) has been smoking and runs rough at start up each morning for a while now. It just smokes and runs rough for a few minutes then clears up and it only occurs in the morning. I have changed the fuel filter, and water seperator. When I turn the ignition my stock gauge shows a little under 12V; checked the batteries and topped up the water. Checked the glow plugs and they are fine. The smoke doesnt smell like burning oil (oil level stays constant). I starting to suspect a faulty injector, but do not have much experience on this subject. Any thoughts?
 
Joined
Mar 28, 2002
Messages
4,718
 
 
 
 
Is the superglow system working? Get the FSM and do the checks as outlined. You will need a multi-meter.
 
Joined
Sep 15, 2006
Messages
83
Seems to be fine; continuity checks as per FSM seem ok.
 
Joined
Mar 28, 2002
Messages
4,718
 
 
 
 
Continuity might be okay, but are the plugs getting the voltage required for the time needed. When my superglow system started failing I knew I had good plugs. After having to bridge from battery to bus bar for a week to get going in the morning I installed the Wilson Switch.
 
Joined
Sep 15, 2006
Messages
83
Excuse my ignorance but I think my truck has a wilson switch installed (not sure if the previous owner installed it or if it stock). It is a button beside the rear defog switch that when depressed my voltage drops quite a bit. I have the stock owners manual and the button does not appear on it so I assume the previous owner(s) installed it. Could it still be the superglow system?
 

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top Bottom