Fast Start-up Idle and EGR Code?

Discussion in '80-Series Tech' started by halfshaft5, Jul 13, 2005.

  1. halfshaft5

    halfshaft5

    Messages:
    198
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 27, 2004
    Location:
    Spring City, Tennessee
    I have seen many TB cleanigs on the site but noone has a Check engine light, or at least they didn't mention it. I check the EGR valve with a vacuum gun and it moves pretty good. If I disconnect the battery then its fine until you drive a while, 10-15 miles and then it comes on again and repeat. I have replaced some vacuum switches that seem to have low voltage etc... still no luck, I don't want to go broke fixing this thing and don't want to have to keep unpluging the battery. Any suggestions, Should I bite the bullet and put a new EGR in or what. Just a concern :confused: need some advice to get the wife off the back. thanks and God BLess

    Mcihael :D
     
  2. landtank

    landtank SILVER Star

    Messages:
    19,285
    Likes Received:
    1,569
    Joined:
    Mar 27, 2003
    Location:
    Groveland MA
    which egr code are you getting and what year truck are you driving with how many miles? A little help here can go a long ways.
     
  3. Texus

    Texus

    Messages:
    1,508
    Likes Received:
    3
    Joined:
    May 6, 2004
    Location:
    Southeastern PA
    Don't buy it yet!!!!!!!!

    Dude... the EGR valve may not be the issue... it's most most expensive part out of 3 poss. problems... VSV (vacuum switchy valve) EGR vacuum modulator (that thing munted to the side of the EGR... if that s***e don't work, then hit up the EGR valve & EGR temp sensor... I'm in this process right now... will post update after weekend...
     
  4. semlin

    semlin discouraged user

    Messages:
    5,246
    Media:
    1
    Albums:
    1
    Likes Received:
    1,608
    Joined:
    Mar 27, 2003
    Location:
    north of 49
    read the faq
     
  5. MLX450

    MLX450

    Messages:
    630
    Likes Received:
    9
    Joined:
    Apr 10, 2005
    Location:
    WA
    It might just be the modulator!
     
  6. halfshaft5

    halfshaft5

    Messages:
    198
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 27, 2004
    Location:
    Spring City, Tennessee
    Replaced the vacuum switch valve. Its a 94 with 147,000.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.