Builds Ole Blue 60 gets a fresh start- EFI and more

wngrog

SILVER Star
 
 
 
Joined
Feb 10, 2002
Messages
31,472
Location
Canton, Mississippi
Just completed an 880 mile adventure with about 200 miles of trails. Lots of great places seen, rivers crossed, rocks whomped, ledges hopped. Got to really see the fuel injection shine on some of the steep technical climbs. Finally got to really feel the Auburn LSD do its thing quite a few times as well.

I’ve got a dying AC compressor. It’s howling when the clutch engages. Tried changing the belt but that’s not it.

Also, my fuel starvation issue showed up again. Popped the gas cap off and it cured it.

I’ve got to figure this one out.

Great trip.

B912EA1A-0AD3-428B-92FA-61BBDF3A25CB.jpeg
 

wngrog

SILVER Star
 
 
 
Joined
Feb 10, 2002
Messages
31,472
Location
Canton, Mississippi
Ole Blue 60 got some new shoes today.

Here is the backstory.

I’ve been humming along happily on my KM3s These tires have done me right. Very quiet. They handle everything I’ve tossed at them which has been quite a lot since I bought them.

Then all of the sudden I get some 33x10.50-15 Maxxis Razr tires for my Pig and I realize how tiny the KM3s of the same size are.

I break out the tape measure and my 33x10.50 KMs are actually 30.5” tall.

That won’t do. Not only do I only see tiny roller skate tires when I look at them now, I also realize I’m not getting the “rubber overdrive” I seek with my 4 speed and 3.70 gears.

So, here’s the fix. 255/85-16 Yokahama MT G003s on steel wheels

CEA8C705-AF72-45F9-B6A9-473F08E11745.jpeg
 
Joined
Nov 28, 2016
Messages
1,305
Location
Ventura, CA
Ole Blue 60 got some new shoes today.

Here is the backstory.

I’ve been humming along happily on my KM3s These tires have done me right. Very quiet. They handle everything I’ve tossed at them which has been quite a lot since I bought them.

Then all of the sudden I get some 33x10.50-15 Maxxis Razr tires for my Pig and I realize how tiny the KM3s of the same size are.

I break out the tape measure and my 33x10.50 KMs are actually 30.5” tall.

That won’t do. Not only do I only see tiny roller skate tires when I look at them now, I also realize I’m not getting the “rubber overdrive” I seek with my 4 speed and 3.70 gears.

So, here’s the fix. 255/85-16 Yokahama MT G003s on steel wheels

View attachment 1983926
Inflating the actual size of the rubber......men are pigs.
 

SteveH

 
Joined
Jan 17, 2005
Messages
4,298
Location
Southern Colorado
Also, my fuel starvation issue showed up again. Popped the gas cap off and it cured it.

I had dying and starvation issues that were randomly (not always) cured by loosening the gas cap. I fought air and gas leaks in my crappy aux tank switching valves, and after gutting them all (and the aux tank) and installing a clear fuel filter (pre-pump), I can keep an eye on this aeration and leak problem. It has been said many times that 90% of TBI EFI issues are fuel pressure-related, and I agree. I see why many people end up installing in-tank pumps.

So, I would study every fuel line, fitting, or filter between the tank and your pump. I'm sure you have, but do it again ;).

Great photos and stories from you, as usual!
 

wngrog

SILVER Star
 
 
 
Joined
Feb 10, 2002
Messages
31,472
Location
Canton, Mississippi
Also, my fuel starvation issue showed up again. Popped the gas cap off and it cured it.

I had dying and starvation issues that were randomly (not always) cured by loosening the gas cap. I fought air and gas leaks in my crappy aux tank switching valves, and after gutting them all (and the aux tank) and installing a clear fuel filter (pre-pump), I can keep an eye on this aeration and leak problem. It has been said many times that 90% of TBI EFI issues are fuel pressure-related, and I agree. I see why many people end up installing in-tank pumps.

So, I would study every fuel line, fitting, or filter between the tank and your pump. I'm sure you have, but do it again ;).

Great photos and stories from you, as usual!
Thank you. That reminds me. I’m going to see if I can get a PowerSurge built with a TBI pump. Stay tuned
 

wngrog

SILVER Star
 
 
 
Joined
Feb 10, 2002
Messages
31,472
Location
Canton, Mississippi
Got some goodies from @Fourrunner. I’m running his battery cables but I caught one end and pulled it off the wire a while back.

I’ve had a weird starting issue that I determined was the starter, but while I was doing the starter i decided to replace the positive cable. Terminal. Starter. All at once.

Cleaned up the grounds while I was in there.

The AFI relearned and now the idle is silky smooth.

2A4B3C7B-45CF-49D7-A300-681E0601134B.jpeg


EB99FB72-C6AA-4A9F-B41D-DF274420AE29.jpeg
 

G-Cat

SILVER Star
 
 
Joined
Jan 2, 2003
Messages
4,792
Location
Georgia
16x7 wheels. I found an old pic of a non US blue 60 with split rims. I had to have something similar.
Are these Summit wheels? There are tons of threads on the Summit steelies, but none that identify the exact part# ordered. Many often have to run spacers...I suspect because there are 1 Million sizes (diameter, width, offset, backspacing) available.

So that I can throw it into an iPhone note, do you have the vendor and part #info on the 16x7s?
 

wngrog

SILVER Star
 
 
 
Joined
Feb 10, 2002
Messages
31,472
Location
Canton, Mississippi
Are these Summit wheels? There are tons of threads on the Summit steelies, but none that identify the exact part# ordered. Many often have to run spacers...I suspect because there are 1 Million sizes (diameter, width, offset, backspacing) available.

So that I can throw it into an iPhone note, do you have the vendor and part #info on the 16x7s?
Glad you asked. I thought I had linked this thread I started on steel wheel tech in this thread. I know you have a lot of steel wheel knowledge. Jump in there and share please

 
Joined
Sep 19, 2017
Messages
595
Location
Houston, TX
Got some goodies from @Fourrunner. I’m running his battery cables but I caught one end and pulled it off the wire a while back.

I’ve had a weird starting issue that I determined was the starter, but while I was doing the starter i decided to replace the positive cable. Terminal. Starter. All at once.

Cleaned up the grounds while I was in there.

The AFI relearned and now the idle is silky smooth.

View attachment 1999213

View attachment 1999216
Is that a Toyota reman starter?
 

wngrog

SILVER Star
 
 
 
Joined
Feb 10, 2002
Messages
31,472
Location
Canton, Mississippi

wngrog

SILVER Star
 
 
 
Joined
Feb 10, 2002
Messages
31,472
Location
Canton, Mississippi
Added a new Denso AC compressor and dryer to Ole Blue. The old one was only 3 years old and the clutch went out. Bummer.

92B17648-C8B6-49CB-8FBD-1160C501965C.jpeg


@wct49 worked me in this afternoon and got it charged back up. Good to have one #89nolder Cruiser with AC here for the next few months

931DB1FA-5093-4B81-9811-E9943AD856DB.jpeg


Also went and picked up The KM3s. These will be going to @Godwin in July for his 40.
 

wngrog

SILVER Star
 
 
 
Joined
Feb 10, 2002
Messages
31,472
Location
Canton, Mississippi
I can’t seem to get rid of my rough idle or my hiccup I get in the gas when the truck is under load but low RPM (lugging)

On the rough idle. It feels like a miss but it’s only at idle. Last time I dug into it I pulled and cleaned the plugs and it went away but came back. I got new Toyota plugs from 49 Tire today. Will try that.

The second issue is this hiccup.

I drilled out the gas cap to let it breath better and it’s still with me. Now I have a 33 code.

This AFI is starting to irritate me

51CAD038-89CA-4530-811D-811C689B7CD5.jpeg
 

NookShneer

GOLD Star
Joined
Aug 4, 2010
Messages
1,599
Location
North of Seattle, WA
I can’t seem to get rid of my rough idle or my hiccup I get in the gas when the truck is under load but low RPM (lugging)

On the rough idle. It feels like a miss but it’s only at idle. Last time I dug into it I pulled and cleaned the plugs and it went away but came back. I got new Toyota plugs from 49 Tire today. Will try that.

The second issue is this hiccup.

I drilled out the gas cap to let it breath better and it’s still with me. Now I have a 33 code.

This AFI is starting to irritate me

View attachment 2012948
You run into any of these issues with the Sniper kit on the 55? Just thinking about a future kit and it seems like that may be the the way to go.
 

wngrog

SILVER Star
 
 
 
Joined
Feb 10, 2002
Messages
31,472
Location
Canton, Mississippi
You run into any of these issues with the Sniper kit on the 55? Just thinking about a future kit and it seems like that may be the the way to go.
No. I’ve got 1800 miles on the sniper with zero
Weirdness. 11,000-12000 on the AFI with constant weirdness. No way in hell I’d do anything but a Sniper
 
Top Bottom