A343F reverse noise

Beowulf

 
 
Joined
Mar 27, 2003
Messages
12,524
Location
Somewhere in the foothills...
So is this a destructive type of issue? What I mean is if I just wait a few seconds after I shift into reverse for the fluid to make its way through the passages correctly is that good enough or is there going to be damage if the updates aren't installed?

Kyon
Kyon,
Good question. AFAIK, there have been no significant number of reports of any transmission damage or failures on the 80-Series A343F trannies; '97, '96, or '95. We don't know how many had the repairs in those TSBs done under the original vehicle warranty.

I have a '97 and I have had (2 occasions) the noise in reverse. Stop, pull it out of reverse, back into reverse, and all is well. Kinda scary though.

As for the poster saying he puts the transfer case in N to "fix" the problem... well, that has nothing to do with it. The issue is in the transmission, not the transfer.

-B-
 

landtank

SILVER Star
 
 
Joined
Mar 27, 2003
Messages
19,540
Location
Groveland MA
For me it became more and more of a problem as I added more weight to the truck and asked it to do more off road. It was happening more often and more severely as time passed. I'm not one to wait for a complete failure so I got on it as soon as time and funds allowed. I think the ODO was in the 175k range when the tranny was swapped out.
 

Bear80

 
Joined
Sep 23, 2004
Messages
3,022
I took a look again and cannot find a TSB for the added check ball, at least not in the list here on 'mud. I would like to see what it entails and the part number for the check ball, even though I have no noise shifting out of reverse.

Looking again at the serial #s I guess mine only needs the new o-rings but that is way not worth the work I think. If there is a TSB for shifting out of reverse noise and it's only a check ball that can be installed by pulling the pan and valve body I might try it.
 

Bear80

 
Joined
Sep 23, 2004
Messages
3,022
So it looks like only Aug-Oct '97 build dates and anything prior doesn't need it. Guess I've been incorrect all along about mine, it doesn't need any of them.
 
Joined
Mar 13, 2005
Messages
141
brian894x4 and landtank,
I replaced my trans a 97 with one from a 96, (this after loosing all drive in my 97 trans well my new to me 96 trans has the the reverse shudder, I changed the trans fluid out for a fluid that allison uses in there trannies, this changeover has minimized the noise and lack of drive substantially contact me and I can give some info on the fluid.

Colin
 

Squash

SILVER Star
 
Joined
Dec 8, 2006
Messages
1,217
Location
Sudbury, Ont. CA
I have a parts list...
Send me your e-mail addy and I will forward these numbers and hopefully the pictures will follow.


B3 Brake return spring assembly and low coast modulator compression spring.
A340E 96JR-25596
A340F 96JR-46671
A343F 96JE-06161

"O"-Rings
A340E 97AR-27196
A340F 97AR-27976
A343F 97AE-07106

Old part # New Part # Part Name
35068-30011 35068-50010 Spring sub ass,1st&reverse brake return
90501-08088 90501-08169 Spring Compression for low cast modulator valve
90301-99193 90301-99084 O-ring for outer brake piston
90301-57188 90301-56007 O-ring for inner brake piston
90301-68191 90301-67005 O-ring for inner brake reactive sleeve

Looks like VIN # 04351-60090

Tacomas & 4-Runners are included as well

Thanks to Mr T for giving me the A442 bus tranny...
 
Joined
Dec 29, 2007
Messages
5,958
Location
Madison, MS
having the same issue with my tranny. i first noticed something was up when i was on incline in Drive and i would roll back. the same thing in Reverse as well (roll forward). i don't know if this is related or not. is it? i just changed my tranny fluid and notice the noise for the first time when i was in reverse and trying to climb. i put in low and had no problem but this was well after the 5 second L8shift was talking about.
 
Joined
Jul 2, 2015
Messages
3
Location
Oakland,ca
having the same issue with my tranny. i first noticed something was up when i was on incline in Drive and i would roll back. the same thing in Reverse as well (roll forward). i don't know if this is related or not. is it? i just changed my tranny fluid and notice the noise for the first time when i was in reverse and trying to climb. i put in low and had no problem but this was well after the 5 second L8shift was talking about.
Len, or others, what has been done to correct the problem? I have a 96 LX450 having difficulty going up grade in reverse. 4L works fine. Thanks,
Jon
 
Joined
Jul 2, 2015
Messages
3
Location
Oakland,ca
Thanks Len, Yours sounds a bit worse than mine. I have 141,XXX on the odometer and will keep tis thread informed if the issue persists, or grows. for now, I'll just use 4L when going up a grade in reverse. Thanks,
Jon
 

iptman

 
Joined
Nov 22, 2008
Messages
3,574
Location
Northern VA
Bumping this old thread. My serial number is 97DE07079 so outside of the 3 TSBs noted here. Has anyone else had this behavior and not been within the scope of the TSBs?
 
Top Bottom