a440f trans help!

Discussion in '80-Series Tech' started by muddyveins, Feb 17, 2009.

  1. muddyveins

    muddyveins

    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 12, 2008
    Ok, just swapped out diffrent transmission that worked, the trans is an a440f in a 1991 lc. The problem I'm having is I get no response out of the trans in the normal high select on transfercase! When I shift to 4-low the trans will ingage, shift and move great and it also works when I push the center diff-lock button. Everything seems to be plugged in, has correct fluid and amount. What am I missing?
     
  2. cody c

    cody c

    Messages:
    5,180
    Likes Received:
    480
    Joined:
    Feb 20, 2006
    Location:
    calgary
    maybe the shift linkage is only going 4lo to neutral, is something not reconnected there maybe?
     
  3. hdjeighty

    hdjeighty

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 29, 2009
    Location:
    Canberra, Oz
    Sounds like something is amiss in the front drivetrain/TC somewhere. Is the front drive shaft reinstalled?.
     
  4. Tools R Us

    Tools R Us

    Messages:
    23,755
    Likes Received:
    5,490
    Joined:
    Jul 20, 2004
    Location:
    Chandler, AZ
    Sounds like a stripped birf/drive plate spline.
     
  5. muddyveins

    muddyveins

    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 12, 2008
    could you explain this birf/drive plate spline? Is this a torque converter not completly on all the way? And now it seens to come and go in 4-lo and with center diff.
     
  6. Tools R Us

    Tools R Us

    Messages:
    23,755
    Likes Received:
    5,490
    Joined:
    Jul 20, 2004
    Location:
    Chandler, AZ
    The drive plates/flanges are on the front hubs, in the center of the rims. On the early rigs the spline portion is shorter/weaker that the later rigs and are known to strip.

    The easy test is to have a helper start the rig, hold the brake, shift into gear and attempt to drive while holding the brake (CDL unlocked, transfer in H). Look under the rig, is the front drive shaft turning? If it is the problem is in the front axle, remove the dust caps on the drive flanges, test again looking at the ends of the birfs (axle ends). If one is turning you have found the problem, ether a stripped birf, drive flange or both.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.