1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

serious help Needed!

Discussion in '80-Series Tech' started by livelarg, Jul 17, 2005.

  1. livelarg

    livelarg

    Messages:
    322
    Media:
    22
    Albums:
    1
    Likes Received:
    32
    Joined:
    May 11, 2005
    Location:
    OKLAHOMA cITY
    All right, I got a 91, with 220K. bought it 2 months ago, the guy before me was not the best in taking care of it.

    This happened once before.

    I just got back from a 220 mile trip. When I have been idling for about 15-20 minutes or if traffic is very slow (maybe on long non stop driving), my truck begins to lose power and hesitate. It begins jerking and surging when I give it gas. When I take off from a stop, it completely siezes for a second then takes off, (with not much power).
    If I let the enginge cool off and rest, it will start up and drive perfectly again.

    The two things I am thinking it is:
    One is the tranny. The reason I though of this is because, sometimes it will rev up and the RPM will rise, but the truck will not go forward. But I don't think this will account for all of the loss of power or the surging. But today, my truck was running fine, until I gave it gas to pass someone, then it started surging and losing power again. It almost didn't make it home, but after it cooled down, it started driving fine again.
    I have checked the fluid, and it is full and the fluid looks good, but I have no idea how old it is. I have been planning to change the fluid, but have not done it yet.

    The other thing is maybe a vapour lock. that would explaing the surging and lack of power. But I just did the whole seafoam thing in my gas and intake, (throught the pcv valve). So there shouldn't be any water vapour in there to cause it to lock up.

    I think it has to do with some sort of heat related thing, but not sure what?
    Any Ideas? :confused: :confused: :confused: :confused:
     
  2. CJF

    CJF

    Messages:
    7,083
    Likes Received:
    1,329
    Joined:
    May 31, 2005
    Kent,

    1) Do a complete basic tune-up: plugs/wires, dizzy cap/rotor, air/fuel filter, etc (what have I missed?)

    2) I'd suggest posting this on the 3FE yahoo group. Great place to diagnose trouble on the 88-92 3FE motor and A440F tranny.

    3) I'm right there with ya: '91 with 224k.

    Hang in there,

    Curtis
     
  3. livelarg

    livelarg

    Messages:
    322
    Media:
    22
    Albums:
    1
    Likes Received:
    32
    Joined:
    May 11, 2005
    Location:
    OKLAHOMA cITY
    I already did the full tune up except my o2 sensor, I don't know if the o2 sensor would cause this tho'

    Thanks for the ideas
     
  4. livelarg

    livelarg

    Messages:
    322
    Media:
    22
    Albums:
    1
    Likes Received:
    32
    Joined:
    May 11, 2005
    Location:
    OKLAHOMA cITY
    I posted on the yahoo group, maythey will have an idea.
    Nobody here has had this issue? That does not make mefeel very good about my truck.

    Kent