ISSUE Automatic transmission hard shifting 93 VX 80 Series

Joined
Sep 30, 2021
Messages
2
Location
Colombia
Hi everyone,
Some background on the car. Recently I bought an 80 series Land cruiser with a couple of issues mostly electrical. The first problem was the 1fz engine was having trouble holding idle which ended up being an issue with the ECU having burned leads. Now the issue I am trying to fix is the automatic gearbox. When the car shifts from 1-2 it shifts hard (both up gear and down gear) even if I do it manually. This happens sometimes on 2-3. Additionally, when I am going uphill and I accelerate 25-50% throttle the car doesn´t seem to rev the motor at all or even downshift, its only under after I go 75-100% throttle when the car suddenly downshifts and revs to 3500rpm basically to catch up.

The first thing I did was adjust the transmission cable with my mechanic and the shifting stayed the same. The next thing he suggested was to look into the solenoid valves. I was wondering if any of you has had this issue before or what could be causing itt?

Thanks in advance
 

ppc

M Go Blue
Joined
Aug 18, 2003
Messages
3,557
Location
Nashville, TN
It would be helpful to know what model transmission you have and you have the 1FZ-FE motor, but assuming you have a A442F, being that it appears to be throttle related it points to be an issue with the TPS - Throttle Position Sensor.
 
Joined
Jun 28, 2021
Messages
25
Location
Murwillumbah
Hi everyone,
Some background on the car. Recently I bought an 80 series Land cruiser with a couple of issues mostly electrical. The first problem was the 1fz engine was having trouble holding idle which ended up being an issue with the ECU having burned leads. Now the issue I am trying to fix is the automatic gearbox. When the car shifts from 1-2 it shifts hard (both up gear and down gear) even if I do it manually. This happens sometimes on 2-3. Additionally, when I am going uphill and I accelerate 25-50% throttle the car doesn´t seem to rev the motor at all or even downshift, its only under after I go 75-100% throttle when the car suddenly downshifts and revs to 3500rpm basically to catch up.

The first thing I did was adjust the transmission cable with my mechanic and the shifting stayed the same. The next thing he suggested was to look into the solenoid valves. I was wondering if any of you has had this issue before or what could be causing itt?

Thanks in advance
How did you go sorting this out?
 

Users who are viewing this thread

Top Bottom