help with hanging transmission wire

Joined
Feb 21, 2021
Messages
11
Location
Panama city , FL
i have a 92 fj80 with the 3f-e engine and the a440f transmission ( i assume) . On the drivers side of the transmission there is a sensor and a long wire thats just hanging down from it. For the life of me i can not find out what sensor this is and where it goes. i have no driving or shifting issues that i know of. any help would be appreciated. at the moment i have it wrapped up to keep it from hanging but i see no loose or open connectors anywhere. could it go back up towards the engine??now that i think about it, I did find 2 bare connectors the other day when I was changing the starter that are not in a housing:hmm:. ???🤔
 
Joined
Nov 9, 2012
Messages
11,565
Location
Olathe, KS, USA
i have a 92 fj80 with the 3f-e engine and the a440f transmission ( i assume) . On the drivers side of the transmission there is a sensor and a long wire thats just hanging down from it. For the life of me i can not find out what sensor this is and where it goes. i have no driving or shifting issues that i know of. any help would be appreciated. at the moment i have it wrapped up to keep it from hanging but i see no loose or open connectors anywhere. could it go back up towards the engine??now that i think about it, I did find 2 bare connectors the other day when I was changing the starter that are not in a housing:hmm:. ???🤔
If you're not having other issues, then it's been bypassed or is not a problem.

Does your CDL work as it should?

Otherwise, I would hazard a guess that it's the NSS (Neutral Safety Switch) that someone has butchered / bypassed because it wouldn't run, so they made it run and now it's hanging.

Will the truck actually start with the gear shifter in any position?
 
Joined
Feb 21, 2021
Messages
11
Location
Panama city , FL
I have not checked that yet . Its 2 wires white and black . this it the image with both connectors still attached

wire 1.jpg


wire 2.jpg


wire 3.jpg
 
Joined
Feb 21, 2021
Messages
11
Location
Panama city , FL
Also the 2 bare wires I found above the starter, in the engine bay, at the firewall are a yellow wire and a what looks to be a red with silver stripe wire they seem to come up from the transmission area but i could be wrong . Oh how I wish I still worked at toyota and had access to the ewd , but other than that I hated working there .
 
Joined
Dec 8, 2006
Messages
10,235
Location
New Jersey
Website
www.sdsysdesign.com
In the second picture you're holding connector O1 which is the OD solenoid fired from the Cruise Control circuit. It should have a mating connector hanging by the starter.
Frankly, I've never noticed a difference on mine connected or disconnected while driving with CC engaged.
 
Joined
Feb 21, 2021
Messages
11
Location
Panama city , FL
thank you for all the help. I figured out that yes it was the 2 bare wires I found by the starter and thanks to the ewd I ended up making a new connector with a deutsch connector kit. Now have a working cruise control, which I have not had since I bought the truck . Thank you again, now I can move on the the other plans I have . Desmog is next on the list along with valve cover gaskets and valve adjustment
 

Users who are viewing this thread

Top Bottom