'Cruiser mechanic in West Texas??? (1 Viewer)

Joined
May 13, 2006
Messages
583
Location
West of the Pecos
I've been chasing a low/rough idle in my '92 FJ80 for a couple of months. I've done everything I could think of to do, based on many hours of searching here at mud, but this morning the truck barely stays running without my foot on the accelerator, and sounds/feels AWFUL if I just let it idle. Seems to be worse as the truck warms up...

Anyway, I'm at the end of my rope, so I need a recommendation for a good Land Cruiser mechanic that can figure this thing out.

I live 100 miles from everything (Sanderson, Texas) so I'm going to have to travel to get to any decent Cruiser shop. Any recommendation for a good one in the western part of Texas? I'll go as far east as Austin or San Antonio if I have to, but obviously closer would be easier.

Thanks
 

cbmontgo

SILVER Star
Joined
Feb 28, 2004
Messages
4,760
Location
Divide, Colorado
Make sure the air intake hose isn't cracked on the lower side due to heat. I had a 1991 80 Series that ran beautifully once I replaced that hose. Keeps the fuel/air mixture just right.
 

1911

chupacabra
Joined
Aug 11, 2006
Messages
6,444
Location
Parker County, Texas
Also check to see if the wiring harness for the fuel injectors has had the insulation melted off by the air injection rail in close proximity. Happened on my '91 FJ80. Caused it to miss on one or more cylinders and run very erratically. First the plastic hold-offs for the wiring harness melted, allowing the harness to touch the air injection rail; insulation on the wires then melted, allowing injector wires to short.
 
Joined
May 13, 2006
Messages
583
Location
West of the Pecos
Thanks for your input, guys. I FINALLY got it sorted out. Posted the summary below in this thread -
Good Cruiser mechanics in Texas??? Low idle... At my wits end.

jonheld - you have been a HUGE help through all of this... THANKS.

Yesterday I pulled the valve cover and replaced the valve cover gasket, replaced all the grommets, replaced the PCV valve and grommet, replaced the big air hoses between the air filter and the throttle body, finally got everything back together and she runs better than she has in YEARS!

The valve cover gasket was split at the rear, so was slightly leaking oil. The big air intake hoses cracked and crumbled as I pulled them off. The grommets in the valve cover also crumbled apart as they were removed. All were probably original from 1992, and they were certainly showing their age! All of the above were replaced with OEM stuff.

Also, in order to complete the picture for anybody else reading this in the future -

I had a progressively worsening idle - getting lower and rougher over a period of months. Finally got to the point where the engine wanted to die and I had to keep a little peddle applied at stop signs etc just to keep her running. Putting her in reverse was the worst.

On jonheld's and others advice, I started by replacing ALL of the vacuum hoses, the TPS, removed and tested the ISC valve and reinstalled with a new gasket. All of that helped a lot, but still got progressively worse (low, rough idle) over a period of a couple of months, which led up to me starting this thread.

Hopefully this info will help somebody with similar issues in the future!

- oh yeah - My truck has been "desmogged", so doesn't even have an air pump. I don't think the O2 sensors are even part of the equation any more. In any case, they were replaced in 2014 prior to desmogging, so are relatively new.
 
Joined
Jan 11, 2003
Messages
1,903
Location
El Paso, Texas
Tinkertoy in El Paso is a shop I've been using for years. They have a lot of experience with Land Cruisers. I take my FJ-60 and FJ-40 to them .
 

Users who are viewing this thread

Top Bottom