4 low slip

brownbear

Mod in Hibernation
Moderator
 
Joined
Sep 6, 2004
Messages
6,635
Location
North West Ontario
Hi , I was out thrashing in the mountains today and I had a reoccuring problem of my transfer case slipping out of four low numerous times.

When It slips I am under load and in need of it. Also a time where 4 high will not work at all(hill climb, Can't get enough power in 4 high to even let the clutch out).

As it slips out into neutal I get a nice gear grinding sound.

Before I dig into it , is it possible my linkages need to be adjusted. I have never done that before. ????

Any imput on this problem would be good to hear...

oh ya and its a bJ60 with a 3b/h55f,

Thanks in advance guys.
 
Joined
Feb 7, 2005
Messages
85
Location
bc.ca
My guess would be motor mounts.
Usually it slips out of gear (transmision) but it might knock you out of 4LO.
At least it's a simple check.
 

David*BJ70

Looking forward to reach the end of the world
 
 
Joined
Jan 13, 2004
Messages
1,747
Location
Montréal, Canada
I go for the motot mount to ! Check the mount on the body... are they at the EXACT place ?

Raddcruiser sell them for at good price.
 

crushers

post ho
 
 
Joined
Feb 10, 2004
Messages
22,188
Location
Tara Ontario
front output bearing t/case. the split case is notorious for this. the bearing has enough wear to allow the fine teeth of the mating color to jump out.
take your front driveshaft and move it up and down right at the t/case. if there is any movement at all, this could be your culprit...
make sure the front drive is disengaged for this test..
cheers
 

beanz2

Moderator
Joined
Nov 16, 2002
Messages
2,126
Before you go tearing the transfer apart, check the simple things first. There is a spring detent on the top of the case that keeps the high-low shifter fork in place. Check that this spring is not broken and that the cap is tight. IIRC this is where the spring cap is located:



Dave
 

brownbear

Mod in Hibernation
Moderator
 
Joined
Sep 6, 2004
Messages
6,635
Location
North West Ontario
ok I will check those things. thanks for the ideas.

I will see if the imput shaft moves or not.

for that detent cap and spring, how do you acess it? is it thru the top or do I go under the car and use a mirror? I have had my boots off to insp linkage before. thats a pain in the butt job taking the boots off.

I'll let you know what I find. Gotta get fixed before the weekend.

how much work is it to change out that bearing Wayne? Can I do in-situ?
 

brownbear

Mod in Hibernation
Moderator
 
Joined
Sep 6, 2004
Messages
6,635
Location
North West Ontario
crushers said:
make sure the front drive is disengaged for this test..
cheers
when you say disengaged do you mean I have to disconnect the drive shaft, as in remove it? or unlocked hubs?

thanks
 

Tapage

Club 4X4 Panamá
SILVER Star
 
 
Joined
Apr 4, 2003
Messages
23,444
Location
Panamá
Check as mates says motor and tranny mount .. but if are OK, chech the linkages or can perform a cheap solution .. :D tie up the lever to the right side .. :D
 

aussie75series

 
 
 
Joined
Mar 4, 2002
Messages
166
Location
Australia
crushers said:
Beans,
have you ever seen a spring broken or the lock down loose?
i know i never have...
cheers
I have but not the one pictured,the one on the side of the front drive case.I had a similar prob,in low4 under load I would loose all drive and there was a dredful grinding noise.No one could work out the prob.I found it 2 yrs later after a lot of holding 4x4 lever in place by hand.All I did to fix was place a washer between the plug and spring to tension the spring back to about original,the spring holds a ball bearing on the selector like a detent ball.
 

crushers

post ho
 
 
Joined
Feb 10, 2004
Messages
22,188
Location
Tara Ontario
interesting, any idea as to why it broke? the spring itself has no wear points and there is no way it should have bound up at all. was the case disassembled and the spring got damaged during the reinstall?
cheers
 

beanz2

Moderator
Joined
Nov 16, 2002
Messages
2,126
crushers said:
Beans,
have you ever seen a spring broken or the lock down loose?
i know i never have...
cheers
I've seen one where the spring lost its tension. On one of my own the adjusting nut backed out and all it took was retightening it.

Dave
 

brownbear

Mod in Hibernation
Moderator
 
Joined
Sep 6, 2004
Messages
6,635
Location
North West Ontario
no resolution yet, I plan to take the vehicle off the road for some fix ups in a weeks time. I have things like a turbo install to do(maybe) finish up the onboard air, fix some rust, paint the truck to protect it till from mr winter, and as well, rebuild the ujoints and companion shaft seals, possibly those items mentioned above.

if I find the problem I will definately post up. I am going to add tension to the detent spring no matter what anyhow. its a rare problem. hard to make it pop out. but did it few times in the wrong spots. so that made me upset :(
 

lshobie

 
Joined
Feb 1, 2004
Messages
3,046
I had top replace that spring once also. It was not broken - just weak.

REgards
 
Top Bottom