1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

1989 FJ 62 Transmission Problems

Discussion in '80-Series Tech' started by chepack, Feb 24, 2007.

  1. chepack

    chepack

    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 11, 2007
    Location:
    Salem, OR
    Please help. I just bought a 1989 FJ 62 with automatic transmission and really know very little about them. I am in the Salem, OR area.

    I was entering the freeway tonight and was accelerating to match traffic when I heard a persistent whinning sound. When I got to my exit and stopped at the light the sound stopped. I shifted to neutral and revved the engine and it started up getting the stronger the more I accelerated. When I pulled out from the stop light my RPM's spiked and the vehicle would not shift out of what I think was first gear. I slowed down and started to accelerate again this time at a slower pace and it shifted fine. From that point til I parked it after every stop if I tried to accelerate normal it would spike the RPM's and wouldn't shift, only after accelerating slowly would it work. When I got to the house and put it in reverse to park it took several seconds to actually enter reverse and then it did so with a mild pop.

    I checked the transmission fluid and the levels are fine. What should I do next? Does anyone have any recommendations for a tranny shop in the Salem, OR region? Any help would be appreciated.

    chepack@hotmail.com
     
  2. TX_TLC

    TX_TLC

    Messages:
    1,472
    Likes Received:
    8
    Joined:
    Apr 29, 2003
    Location:
    Texas
    Hang tight and a Moderator will move this to the 60's section.
     
  3. extremetoy1

    extremetoy1

    Messages:
    754
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 7, 2006
    u got me...... maybe post this in the 60s section so they can help you, (MORE EXP. WITH YOUR MODEL IN THAT SECTION)your in the 80s section-though not quite as good as an 80 a 60 will do;)



    edit... beat me to the moderator moving it
     
  4. cruiser88

    cruiser88

    Messages:
    11,874
    Media:
    3
    Albums:
    1
    Likes Received:
    31
    Joined:
    Feb 21, 2006
    Location:
    Medford Oregon
    smell your tranny fluid to see if its got a burnt smell.but it sounds like you need to change your tranny filter and fluid.you can have this happen when your filter is clogged.not always the case but very possible:beer:
     
  5. CJF

    CJF

    Messages:
    6,916
    Likes Received:
    786
    Joined:
    May 31, 2005
    Stripped tranny output shaft would be my guess.

    But yeah, needs more discussion and diagnosis, probably in the 60's section (even though it's the same tranny from 88-92).

    Hang in there,

    Curtis
     
  6. chepack

    chepack

    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 11, 2007
    Location:
    Salem, OR
    Thanks

    Thanks for the help, I just posted in the 60's section. Rookie mistake I guess.