1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Only runs w/ jumper wire from + coil to battery

Discussion in '40- & 55-Series Tech' started by burnt03, Jun 20, 2003.

  1. burnt03

    burnt03

    Messages:
    259
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 1, 2002
    Location:
    Peachland, BC, Canada
    '78 FJ40 w/ 2F is acting up again

    Will only run w/ a jumper wire connected from the + side of the coil to the + side of the battery.

    Any ideas what might be wrong here?

    Thanks
     
  2. Gumby

    Gumby Supamod Staff Member s-Moderator

    Messages:
    11,778
    Likes Received:
    308
    Joined:
    Dec 13, 2002
    Location:
    Knee deep in hookers and gin
    Re: Only runs w/ jumper wire from + coil to batter

    Could be the igntion switch, but I would try the ballast resistor first.
     
  3. burnt03

    burnt03

    Messages:
    259
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 1, 2002
    Location:
    Peachland, BC, Canada
    Re: Only runs w/ jumper wire from + coil to batter

    Don't suppose you'd have a pic of this.  I'm not sure exactly what it might look like...

    Actually, let me rephrase that... I know what they look like generally, but I don't seem to have anything of the sort in my truck.

    Instead I have some a light pink wire that says "ignition resistor wire" or something of the sort..... do I have to replace this wire or...?

    We tried bypassing this wire w/ a conventional ballast resistor but still no dice...
     
  4. toddslater

    toddslater SILVER Star

    Messages:
    1,498
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Oct 31, 2002
    Location:
    Kennett Square
    Re: Only runs w/ jumper wire from + coil to batter

    Just posted a pic in your other thread about this..but between then and now I noticed yours is a 78...semi transistorized. I'd replace the pink wire with a new one.
     
  5. burnt03

    burnt03

    Messages:
    259
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 1, 2002
    Location:
    Peachland, BC, Canada
    Re: Only runs w/ jumper wire from + coil to batter

    Tried a wire from where the pink wire begins w/ a resistor inline directly to the + side of the coil

    Still no dice.

    So check a little farther up the wire towards the ignition and notice one of those little connectors that toyota made impossible for people to get apart

    Took it apart and the IGN tab was melted. Changed that and it fixed it.

    Wheeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    Just thought I'd post this in case someone in teh future has a similar problem

    Thanks for all the help guys